Bine ati venit in Deva, orasul-cetate al Hunedoarei, cu 60.000 de locuitori si o istorie de aproape 750 de ani! V-ati cazat (vedeti cazare de lux in Deva) si va propuneti sa vizitati principalele obiective turistice ale orasului. Vi le prezentam in continuare, nu inainte de a va recomanda doua resurse online unde veti regasi informatii despre bogata istorie a acestui oras: OrasulDeva.ro si Wikipedia.
Recomandari cazare Hunedoara: Moara lu’ Antone, Castelul Lupilor, Conacul Archia.
Asadar, sa pornim intr-o calatorie virtuala, prin principalele locuri de vizitat in Deva.
Cetatea Deva si Parcurile din oras
Pe dealul vulcanic din Deva se regaseste Cetatea romanica a Devei, ce dateaza din anul 1269. Este principalul reper turistic al orasului, incarcat de istorie, oferind o priveliste deosebita asupra imprejurimilor. Cetatea este accesibila cu ajutorul unui telescaun, care are program zilnic pana la ora 19. Sunt anumite marturii referitoare la existenta unui tunel ce leaga Cetatea Devei de Castelul Huniazilor.
Parcul Cetatii se afla la poalele dealului. In parc veti regasi Castelul Magna Curia, precum si una dintre cele mai frumoase case din oras: cea a doctorului Petru Groza, proiectata de Horia Creanga (nepotul lui Ion Creanga).
Parcul Bejan este un alt parc important din Deva, in cadrul caruia veti regasi si o mini-gradina zoologica (intrarea fiind gratuita)
Biserici in Deva – Lacasuri de cult in Deva
Catedrala ortodoxa Sfantul Nicolae, ridicata in 1861, la initiativa lui Andrei Saguna. Adresa catredalei este strada Avram Iancu, nr. 2
Biserica ortodoxa Buna Vestire este una dintre cele mai frumoase biserici din oras, construita in 1936. Se afla pe bulevardul Iuliu Maniu, nr. 14
Manastirea Franciscana din secolul al XVIII-lea, cu biserica in stil baroc, aflata pe versantul sudic al muntelui Szarmany, la 808 metri. A gazduit o scoala elementara pana in 1900, iar in perioada comunista a fost inchisa. Adresa manastirii: Strada Progresului nr. 6
Biserica reformata-calvina din secolul al XIX-lea. Adresa bisericii: str. Lucian Blaga nr. 9
Sinagoga din anul 1896 (in curs de reabilitare). Adresa sinagogii este: Bulevardul Iuliu Maniu, nr. 9
Biserica Catolica Sfantul Anton de Padova, aflata pe strada Bela Bartok, nr. 1
Biserica ortodoxa de rit vechi Nasterea Maicii Domnului, aflata pe bulevardul Mihai Eminescu
Muzee in Deva
Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane se afla in palatul Magna Curia (sau palatul Bethlen). Adresa muzeului este B-dul 1 Decembrie Nr. 39, iar programul si detalii de vizitare le veti regasi pe site-ul oficial.
Muzeul Cetatea Devei se regaseste in zona Cetatii Deva, pe Dealul Cetatii. Si acesta, ca si primul, este un muzeu de arheologie.
Teatru si alte institutii culturale in Deva
Biblioteca Județeană “Ovid Densusianu” Deva reuneste peste 300.000 de volume – aici sunt organizate anual peste 20 de evenimente culturale. Aflati detalii pe site-ul oficial
Teatrul “Kristofferson”, renovat in 2009, o alta cladire impozanta, aflata pe bulevardul ce duce spre Parcul Cetatii.
Teatrul de Arta Deva, aflat pe strada 1 decembrie, nr. 15. Detalii si program pe site-ul oficial
Monumente si Statui importante in Deva
Monumentul Eroilor Neamului, aflat in curtea Catedralei Sfantul Nicolae
Statuia ecvestra a regelui Decebal, sculptata de Ion Jalea
Statuia pedestra a regelui Decebal, sculptata de Radu Moga
Monumentul lui Horea, Closca si Crisan, sculptat de Ion Vlasiu
Statuia lui Mihai Eminescu, sculptata de Tudor Panait
Statuia imparatului Traian
Pe parcursul unei zile, puteti vizita majoritatea obiectivelor turistice din Deva. Nu omiteti Cetatea, Muzeul Civilizatiei Dacice si Catedrala Sfantul Nicolae. Calatorie faina va dorim!